Op 10 december 2024 publiceerde de staatssecretaris van Financiën twee beleidsbesluiten over de btw-positie van houdstervennootschappen. Hierdoor vervallen onder andere de holdingresolutie en geeft het besluit handvaten met betrekking tot het btw-aftrekrecht en opname in de btw fiscale eenheid van houdstervennootschappen. Wat dit voor uw organisatie betekent zal kort hieronder worden uitgelicht.
De twee nieuwe btw-besluiten treden in werking per 1 juli 2025 ter vervanging van de Holdingresolutie (18 februari 1991) en Besluit verkoop aandelen (3 augustus 2004). Hierdoor is het noodzakelijk om de btw-positie van uw organisatie opnieuw tegen het licht te houden en eventueel de strategie aan te passen.
Besluit Aftrek van omzetbelasting (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-38540.pdf)
Zowel het enkele verwerven en houden van aandelen als de verkoop en overdracht van aandelen vormen voor de btw (in beginsel) geen economische activiteit. Dit valt dus buiten de werkingssfeer van de btw, en de hieraan toerekenbare btw op kosten is niet aftrekbaar. De staatssecretaris van Financiën geeft richtlijnen in welke drie situaties handelingen betreffende aandelen binnen de werkingssfeer van de btw worden verricht:
- Inmenging in het beheer van de vennootschap.
- Aandelen als een rechtstreeks, duurzaam en noodzakelijk verlengstuk van de economische activiteit van de ondernemer.
- Bedrijfsmatige handel.
Nadat de handeling als economische activiteit is vastgesteld, wordt de omvang van het btw-aftrekrecht vastgesteld. Hiervoor is van belang of er sprake is van directe of algemene kosten bij de handelingen. Van directe toerekening is sprake als een rechtstreekse en onmiddellijke samenhang bestaat tussen de inkoopkosten en een belastbare handeling met aandelen. Wanneer de kosten voorafgaand aan de verkoop en overdracht van de aandelen plaatsvinden zijn deze objectief gezien direct toerekenbaar. Btw op kosten die direct toerekenbaar zijn aan een van btw-vrijgestelde verkoop en overdracht van aandelen komen niet in aanmerking tot aftrek, behalve als het een levering buiten de EU betreft. Algemene kosten, ofwel niet directe kosten, hebben samenhang met de algehele economische activiteit van de ondernemer. Recht op aftrek ontstaat dan voor zover het geheel van zijn economische activiteiten recht op aftrek van voorbelasting geeft.
Besluit belastingplicht en fiscale eenheid btw
(https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-38545.pdf)
Zuivere houdstervennootschappen, houdstervennootschappen die enkel houden van aandelen verrichten, zijn voor de btw geen ondernemer. Hierdoor kunnen deze vennootschappen niet deel uitmaken van een fiscale eenheid btw.
In het vervallen besluit is een goedkeuring opgenomen voor ‘moeiende houdsters’ die wordt overgenomen en aangevuld naar het nieuwe besluit.
‘Moeiende houdsters’ zijn houdstervennootschappen die naast het houden van aandelen ook sturende en beleidsbepalende functies vervullen binnen het concern, maar niet gekwalificeerd worden als ondernemer. Om toegelaten te worden moet er een schriftelijke aanvraag gedaan worden aan de inspecteur waarbij vereist is dat er sprake is van financiële, organisatorische en economische verwevenheid. Vennootschappen met in aandelen verdeeld kapitaal zijn in elk geval financieel verweven in het geval van een meerderheidsbelang. Organisatorische verwevenheid is voldaan als er sprake is van een als eenheid functionerende leiding onder de betrokken personen en daartussen feitelijke ondergeschiktheid is. Economische verwevenheid houdt in dat de personen hun activiteiten in hoofdzaak strekken tot verwezenlijking van een zelfde economisch doel.
Heeft u naar aanleiding van het voorgaande vragen of wilt u nagaan of de vorengenoemde btw-besluiten impact hebben op uw organisatie? Neem dan gerust contact op met het btw-team van Londen & Van Holland.
R.ghirah@londenholland.nl / +31 6 1187 1974